Blogg

Allt om Boeing

Allt om Boeing

Boeing är det främsta företag i den amerikanska flygindustrin. Företaget har varit ledande inom flygutveckling i över ett sekel. Boeing har till och med tillhandahållit Air Force One, amerikanske presidentens flygplan som är en del av amerikanskt flygförsvaret, under de senaste 50 åren. Det nuvarande president flyget är en Boeing 747-200.

En tradition av innovation

Företaget började när industrimannen William E. Boeing grundade Aero Products Company i Seattle, Washington 1916. 1917 ändrades namnet till Boeing Airplane Company och senare till Boeing Airplane & Transport Corporation när William Boeing lade till ett eget flygbolag som en del av företaget. Men från 1934 framåt var det inte längre lagligt för samma företag att både tillverka flygplan och äga ett flygbolag. Ett annat banbrytande drag var att anställa Helen Holcombe, företagets första kvinnliga ingenjör, i 1917 för att gå med i Boeing Drafting Department.

Delvis på grund av sin uppfinningsrikedom blev Boeing en viktig tillverkare av militära flygplan under andra världskriget. Boeing B-17 Flying Fortress och Boeing B-29 Superfortress var nyckeln till att vinna andra världskriget. Efter slutet av kriget bytte Boeing snabbt till att göra flera civila flygplan. Under 1950-talet började Boeing sin berömde 700-serie. Boeing 707 hade stor kommersiell framgång under 1960-talet. Det följdes snart av 727 då efterfrågan på passagerarplan ökade under hela decenniet. Med förvärvet av Vertol Corporation 1960 expanderade Boeing till helikopterdesign och tillverkning.

En tradition av innovation

Boeing Commercial Airplanes (BCA) är den mest kända av företagets tre stora divisioner. Det ansvarar för att designa och producera företagets civila flygplan. Förutom att designa och tillverka civila flygplan tillverkar Boeing också militära luftfartyg som C-17 transportflygplan och F-serien jaktflygplan samt som Chinook och Apache stridshelikopter. Det är Boeing Defense, Space & Security (BDS) avdelning som ansvarar för det. Idag har Boeing sina dotterbolag i Storbritannien, Kanada och Australien. Och även om företaget flyttade huvudkontoret från Seattle till Chicago 2001 har Boeing fortfarande en stor närvaro i Seattle med sina fabriker och forskningsavdelning. Företaget undersöker för närvarande biobränslen tillsammans med andra stora företag i Nya Zeeland.  Augusti 2010 testade Boeing tillsammans med det amerikanska flygvapnet en prototyp hybrid flygplan. Boeing C-17 flög utan problem med bränsle som var en blandning av olika biobränslen. I själva verket är Boeing, tillsammans med andra företag, medlem i Algal Biomass Organization (ABO).

Anmärkningsvärt Boeing flygplan

Boeing har alltid varit nytänkande inom flygindustri så många Boeing-plan har varit banbrytande i branschen. Boeing Model 1 sjöflygplan från 1916 designades av William Boeing och George Conrad Westervelt och konstruerades av trä, tråd och linnetyg. Boeing 247 var det första Boeing-planet med utdragbar landningsutrustning och avisningsutrustning, standardfunktioner på alla moderna plan. Eftersom den hade en trycksatt hytt kunde Boeing 307 Stratoliner kryssa på 6 000 meter. Det var också det första Boeing-planet som hade en flygmaskinist utöver piloten. Boeing var tidigt ute med fly-by-wire-teknik. Det nyaste Boeing mästerverket är 787 Dreamliner som finns i 3 modeller, 787-8, 787-9, 787-10. 787 kan ta mellan 248 och 336 passagerare beroende på modell. Med sin 60 meter vingbredd och kraftfulla GEnx-1B / Trent 1000-motorer är 787 den senaste i en lång historia av innovativa Boeing flygplan.