Blogg

Antonov An-225

Antonov an-225 är det största och tyngsta flygplanet i hela världen och är därför också allmänt känt som ‘världens största flygplan’. Det gigantiska ukrainska flygplanet som är hela 84 meter långt och har en startvikt på 640 ton flög för första gången december 1988. Även fast flygplanet anses som det absolut största flygplanet existerande så har planet nyligen fått en konkurrent nämligen det gigantiska amerikanska flygplanet Stratolaunch. Antonov an-225 är fortfarande stört men Stratolaunch är däremot planet som har störst vingspann. Stratolaunch är ett nytt plan som gjorde sin första flygning under 2019 och kommer att ha i uppgift att bära tunga rymdraketer.

Trotts att Antonov an-225 inte längre anses som planet med störst vingspann så är det fortfarande det absolut längsta och tyngsta planet. Från början byggdes Antonov an-225 för att transportera Buran vilket var Sovjetunionens rymdfärja. Trotts att det är ett riktigt kraftfullt plan som dessutom klarar av mycket tung vikt så har det bara byggts ett enda plan men däremot så har tankarna på fler plan såklart varit mycket aktuellt. Innan Sovjetunionens kollaps påbörjades nämligen ett bygge av ett plan som bara blev halvfärdigt. Det är många som vill att planet ska bli färdigställt men när det både kostar pengar och tar tid så är det idag troligt att planet aldrig kommer att bli helt klart.

Förutom att planet verkligen är jättestort så är det också ett starkt plan som kan bära upp till 250 ton i sitt lastutrymme vilket såklart är riktigt imponerande. 2011 slog planet dessutom ett riktigt imponerande världsrekord när en kraftverksgenerator som vägde 187,6 ton låg i lastutrymmet. Det är förstås inte enda gången som tunga grejer har legat i planet utan det har legat som mest 247 ton i lastutrymmet med då uppdelat på flera olika saker. Planet klarar inte bara av att ha mycket i sitt lastutrymme utan klarar också av att bära last på taket, riktigt kraftfullt plan med andra ord.

Fakta om världens största plan

sex jetmotorer

Planet har hela sex jetmotorer vilket är riktigt imponerande och det gör också att det blir enklare att förstå att planet är riktigt kraftfullt. De flesta andra flygplan har nämligen bara två jetmotorer. Planet har smeknamnet Mrija vilket inte alls är ett lika märkligt smeknamn som man kanske kan tro när man hör det för första gången. Mrija betyder nämligen dröm på ukrainska och på många sätt så är det också vad planet är, en dröm. Visserligen är dröm som är helt och hållet verklig.

Planet har varit i Sverige två gånger. Planets uppgift är att flyga med föremål som är riktigt tunga och det är inte varje dag som det behövs men ibland behövs det och då är det givetvis bra att just Antonov an-225 finns eftersom planet kan bära riktigt runga föremål. Planet har varit i Sverige två gånger nämligen hösten 2010 och vintern 2012. 2012 hade planet vägarna förbi Sverige i samband med att Sydkorea behövde två stora kabeltrummor. Det sägs att Antonov an-225 var det enda planet som klara av att frakta de tunga trummorna.