Blogg

Drömmen om att flyga

Människan har i alla tider drömt om att flyga. Och nu är drömmen verklighet. Nu kan vi äntligen sväva genom luften med hjälp av flygplan. Flygplan, tillsammans med andra uppfinningar såsom internet, har öppnat gränserna mellan världens olika länder. Med ny teknik blir avstånden mellan olika människor och olika kulturer mindre. Med flyg kan vi resa och upptäcka världen. Men för många är flyg ännu mer än så – det är ett stort intresse och en stor passion. Flygplan är mer än bara färdmedel. De är historia. Om du har ett stort intresse för flyg, och vill lära dig mer om ämnet, så ska du fortsätta läsa den här artikeln. Här ska jag nämligen skriva lite mer om mina favoritböcker inom kategorin att flyga.

Flyg idag : flygets årsbok

Den första boken som jag vill rekommendera är Flyg idag : flygets årsbok 2018. Boken ingår i en serie med flera böcker med samma namn. Tanken med böckerna är att uppdatera läsaren om nyheter inom flyg och flygplan. Varje år ska boken sammanfatta vad som har hänt under det gångna året. Boken innehåller aktuella och intressanta artiklar som bör läsas av alla flygentusiaster. Den som vill hänga med i flygsvängen borde verkligen läsa varje ny upplaga av den här boken! Bakom detta verk finns flera författare: bland annat Sune Carlsson och Jan Ohlsson.

Flyg idag : flygets årsbok

Svenskt flyg under kalla kriget

Vill du djupdyka ned i svensk flyghistoria? Då borde du läsa Svenskt flyg under kalla kriget. I den här boken, utgiven på Medströms Bokförlag, reser vi tillbaka i tiden hela vägen tillbaka till Kalla Kriget. Visste du till exempel att Sverige under denna period hade ett flygvapen i världsklass. Vi kunde till och med konkurrera med de riktiga stornationerna. Sådana faktum finns det gott om i boken. Vi får dessutom en inblick i flygvapnets krigsstrategi – hur de var förberedda på att agera om kriget skulle bryta ut. Om du är intresserad av flyg och vill veta mer om denna spännande epok i svensk historia, så rekommenderas därför boken Svenskt flyg under kalla kriget starkt.

Skönlitterära titlar

Att kunna flyga är en vanlig dröm, men också ett vanligt tema i litteraturen – det är populärt bland författare att skriva en bok om att flyga. Jag ska avsluta den här artikeln med att kortfattat även presentera tre skönlitterära titlar som har att göra med drömmen om att flyga. Den första boken på detta tema är Hönan som drömde om att flyga, skriven av den koreanska författarinnan Sun-Mi Hwang. Den svenska upplagan är översatt av översättaren Ninni Holmqvist och utgiven på Norstedts förlag. I denna moderna klassiker drömmer hönan Knopp om ett nytt liv. Hon vill bryta sig ut ur värpande fångenskap och flyga iväg mot friheten. Nästa bok är den svenska klassikern av författarinnan Maria Gripe, Tordyveln flyger i skymningen, utgiven på förlaget Bonnier Carlsen. Kanske är det inte så mycket mer än titeln som vittnar om kopplingen till flygande, men ändå… Sist, men inte minst, ska jag tipsa om något flygrelaterat för de yngre läsarna, nämligen Flyg! sa Alfons Åberg. Boken är skriven av Gunilla Bergström. Förlag: Rabén Sjögren. En lekfull historia med en flygande handling, men hur ska denna berättelse om Alfons sluta? Tur att pappa är med!

Skönlitterära titlar