Blogg

Flyg eller tåg

Ska du ut och resa? Har du inte bestämt dig för om du ska ta flyg eller tåg? Då kanske du kan få vägledning av den här artikeln. Här tänkte jag nämligen skriva några rader om fördelar och nackdelar med att resa med flyg respektive tåg. Hur långt ska du åka? Hur bråttom har du? Hur mycket tänker du på miljön? Detta är några av de frågor som du behöver ställa dig innan du bestämmer dig för att antingen ta flyget eller tåget.

Resa med flyg

Fördelar: Att resa med flyg är så klart oslagbart om du ska åka långt. Om du till exempel ska resa till en annan världsdel eller kontinent så har du ofta inget annat alternativ – såvida till inte vill tillbringa veckor ombord på ett fartyg till sjöss. Till Australien gå inga tåg, och om du ska åka dit är du faktiskt tvungen att ta flyget. En annan fördel med flyg är att det går fort. Även om det kan ta lite extra tid att ta sig ut till flygplatsen med mera, så vinner du mycket tid på att ta flyget om du ska resa långa sträckor. Slutligen är det bekvämt att flyga. Om du till exempel jämför med en skumpig buss så framstår även flygets ekonomiklass som lyx.

Resa med flyg

Nackdelar: Den stora nackdelen med flyg är så klart flygets miljöpåverkan. Flygplan släpper ut stora mängder avgaser och koldioxid som svävar upp i atmosfären och bidrar till växthuseffekten. En stundande klimatkatastrof är alltså en god anledning till att välja annat färdmedel än flyg. Flyg är heller inte särskilt effektivt om du ska resa kortare sträckor. Om du bara ska åka mellan Stockholm och Göteborg så går resan troligtvis snabbare om du tar tåget.

Resa med tåg

Fördelar: En stor fördel med att ta tåg är att tåg är ett energisnålt och miljövänligt sätt att resa. Tågen kan transportera många människor långa sträckor utan att släppa ut några större mängder koldioxid i atmosfären. För dig som vill resa miljösmart är tåget därför det självklara valet. Dessutom går tåget väldigt fort om du endast ska resa en kort sträcka.