Blogg

Flyga som gravid

Är du gravid och vill ut och resa? Men är du orolig för att flyga när du är gravid? Det är inte ovanligt att gravida känner sig lite nervösa eller oroliga inför att sätta sig på ett flygplan. Men du kan lugnt boka biljetterna och slappna av. I den här artikeln går jag igenom vad du behöver vet om att flyga som gravid. Det är nämligen inte farliga att flyga när man är gravid, men det finns vissa saker som man behöver tänka på – och det kan vara bra att förbereda sig lite extra inför flygresan.

Inte farligt att flyga som gravid

Jo, faktum är att många inte vågar flyga när de väntar barn. De är nervösa och tror eventuellt att flygande skulle kunna vara skadligt för bebisen i magen. Det är egentligen inte alls konstigt att man känner sig orolig. Att flyga, speciellt tryckskillnaden vid start och landning, kan vara obehagligt även för vuxna. Hur känns det för barnet i magen? Dessutom är det normalt och sunt att vara extra orolig som gravid – det visar ju bara att man bryr sig om bebisen och kommer att bli en bra förälder. Men alla gravida där ute kan vara lugna. Det har nämligen visat sig att det är helt riskfritt att flyga. Barnet är väl skyddat i magen och påverkas inte av flygresan. Det finns alltså ingen anledning att avstå från flygresan bara för att du är gravid (däremot kan man ju avstå av andra skäl, till exempel miljön).

Inte farligt att flyga som gravid

Olika regler på olika flygbolag

Men trots att det är ofarligt att flyga när man är gravid, så lever myten kvar. Kanske livnär sig myten på det faktum att många flygbolag har sätt en gräns för hur sent in i grossessen det är tillåtet att flyga med deras flyg. Men att många flygbolag har en sådan gräns beror inte på att det skulle vara farligt eller utgöra någon speciell risk för barnet i magen. Anledningen till att många flygbolag har satt en sådan gräns är för att undvika att höggravida flyger och går in i förlossning mitt under flygningen. Den sista tiden före ditt beräknade förlossningsdatum får du alltså inte flyga, eftersom flygpersonalen inte kan hantera en eventuell förlossning ombord på planet! Då bör du stanna på marken, på säkert avstånd från din förlossningsklinik och barnmorska.

Olika flygbolag har olika regler. Innan du bokar en flygresa som gravid är det därför bäst att kolla upp vad som gäller för just det bolag som du hade tänkt att boka en resa hos. Du kan även behöva ett intyg för att intyga hur långt gången du är i graviditeten. Annars finns faktiskt en risk att du inte blir påsläppt på planet.

Tips på förberedelser för dig som ska flyga gravid

Tips på förberedelser för dig som ska flyga gravid

Jag vill avsluta med ett litet tips till dig som ska ut och resa och flyga som gravid. Som gravid är du antagligen lite extra småhungrig hela tiden. Dessutom behöver du hålla blodsockret uppe. Du för förvisso inte ta med dig dryck såsom juice in genom securityn, men du får ha med dig mat. Att förbereda sig genom att packa ned lite extra snacks kan därför vara klokt. Att småäta under flygresan hjälper dig att hålla illamåendet borta och blodsockret och humöret på topp!