Blogg

Flygande drömmar

För bara lite över hundra år sedan genomfördes den första egentliga flygningen, Wilbur Wright tog steget in i flygandets värld med sin bror Orville som åskådare tillsammans med tre andra personer. Då kunde man inte föreställa sig att man lade grunden till vad som idag skulle bli ett väldigt frekvent använt transportmedel. Flygplan används för att ta sig genom det egna landet så väl som utomlands, det används för att transportera gods och strida i krig. Ja idag används flygplanen frekvent och modellerna kommer i ett större utbud nu än de gjorde då. Dock är det inte alla som kan flyga flygplan eller har möjlighet att utbilda sig till pilot, det är höga krav för att ens ta sig in på utbildningen och inte många klarar av det. Så vad finns det för alternativ till att faktiskt kunna flyga sitt eget plan?

Mindre plan

Till en början så finns det mindre plan att flyga, segelflyg är tillexempel ett alternativ till de stora och detta kan köpas som en upplevelse att ge bort till någon med flygdrömmar. I Sverige har segelflyget funnits sedan 1923 då några svenskar gått en glidflygarutbildning, en av dessa svenskar var Rolf Bergvik som senare anställdes av Chalmers flygklubb som en instruktör. Men det var inte bara han som genomgick utbildningen i Wasserkuppe och sedan fortsatte med detta, Douglas Hamilton köpte under kursen en Messerschmitt S-12. Denna hade han för avsikt att för att vinna ett pris som den danska tidningen Politiken satt upp, en flygtur med ett plan utan motor mellan Danmark och Sverige skulle vinna detta åt honom, men hans plan havererade tyvärr och han köpte istället en Espenlaub E 4 för att lyckas ta detta rekord.

Flygbara för tonåringar

Efter ett par misslyckade försök gav Hamilton tillslut upp, han var trött på att hamna i vattnet så han startade tillsammans med tyken Pelzner en segelflygskola i Halmstad. Tack vare de stora material som behövdes fick skolan flytta, det hamnade tillslut på Hammars backar där det fick sin permanenta plats. Idag bedriver man segelflygningen i Sverige genom det svenska segelflygförbundet SSF, här kan man redan som 15 åring få sitt certifikat, men som 14 åring ät man tillåten att flyga ensam då det ses som en del av utbildningen som krävs för att nå certifikat.

Upplevelser

Upplevelser

Men det är långt ifrån alla som har möjlighet till detta också, då finns ytterligare andra alternativ som visserligen inte involverar ett riktigt plan, men som kan vara tillräckligt ändå. Flygsimulatorer är ett alternativ som kan ge den upplevelsen man är ute efter utan att faktiskt sätta en bakom spakarna i ett plan.  Detta är långt ifrån gratis men det slår kostnaden för flyglektioner. Detta kan också köpas som en upplevelse hos Upplevelsepresent att ge bort i present till någon flygentusiast som man vill ge chansen att känna på känslan. Detta innebär att man får åk till ett av de ställen som erbjuder flygsimulering och erbjuda det där.

Flyga hemma

Nu för tiden behöver man dock inte ta sig någonstans alls för att uppleva hur det är att flyga ett flygplan, det finns en hel del sajter som erbjuder flygsimulatorer men jag har fastnat för Geo-fs. Här kan man välja mellan en mängd olika plan att flyga och även om det inte kan jämföras med en stor flygsimulator, så räcker det gott och väl ändå. Baserat på Thin Airfoil Theory är det ett fantastiskt sätt att hemifrån ta sig upp i himlen och flyga iväg. Efter det kan man slå sig ner i soffan och se på Red Bull Air race, en tävling som anordnats för piloter sedan 2003 där målet är att flyga läns en bana mellan två portar som är 18 meter höga, här ska man flyga horisontellt mellan blå portar och vertikalt mellan röda. En spännande tävling där planen når hastigheter upp mot 400km/h, G-krafterna uppmäts till de extrema 10-12G. Med sina flygdrömmar kan man från bekvämligheten av sin egen soffa spännande se om favoritpiloten vinner denna fartfyllda tävling, detta medan man drömmer om den dagen då man själv kan få chansen att delta. Till dess är detta dock en väldigt bra underhållning som levererar en hög dos spänning i form av det stora intresset.

Våga drömma

Våga drömma

Drömmar är inte lätta att uppnå och det är där människor ofta ger upp, så fort det kommer små hinder på vägen drar man sig tillbaka och tänker att detta inte alls var meningen. Genom att istället hitta alternativa vägar att gå och inte släppa hoppet så kan man från tillexempel bekvämligheten av sitt eget hem få uppleva en del av drömmen samtidigt som man arbetar sin väg mot målet. I mitt fall så kan drömmen om en storvinst kanske falla in genom att spela på mitt favoritlag och därmed också ge utrymme för att uppfylla drömmen om att en dag få sitta bakom spakarna i ett riktigt stort flygplan.