Blogg

Jaktflygplan

Många unga fick nog upp ögonen för jaktflygplan när filmen Top Gun hade premiär på 80-talet. Flera kommer nog även i kölvattnet av uppföljaren få sitt intresse väckt. Ett jaktflygplan är främst avsett att bekämpa andra flygplan i strid och är därför designat för snabbhet, manövrerbarhet och med särskilda vapen för denna uppgift. Genom att bekämpa fiendens flygplan så ska luftrummet kunna säkras, för till exempel de betydligt större och inte så manöverdugliga bombplanen. Dagens modeller är utrustade med mycket sofistikerad utrustning. Traditionellt sätt så är jaktflygplan relativt små men det finns de som är avsedda för längre uppdrag och därmed av tvång blivit större. Intresset för dessa plan är som sagt mycket stort och det finns ett stort antal filmer och böcker gjorda i ämnet.

Historia

De första jaktflygplanen kom till under första världskriget. Då användes plan först som spaningsinstrument, men snart så utrustades de med vapen och då kunde de göra allt fler uppdrag, som att till exempel skjuta ner andras spaningsflygplan. Dessa plan var små och de var gjorda i framförallt trä. De hade ett karaktäristiskt utseende med flera vingar placerade i höjd. En av de mest framgångsrika tillverkarna under detta krig var tyska Fokker. Deras Fokker D.VII sågs som väsentligt bättre än alla konkurrenter och var så fruktad att alla exemplar skulle överlämnas till motståndarna när Tyskland förlorat i kriget.

andra världskriget

När andra världskriget bröt ut så hade jaktflygplanen genomgått en radikal utveckling. Borta var de två- och trevingade planen och istället kom de mer moderna monoplanen, dvs. med enbart en fast vinge, fram. Under detta krig så blev jaktflygplanen en viktig del av strategin. Kunde man vinna herraväldet i luften så blev segrarna på marken betydligt enklare. En stor del av krigsföringen utgjordes av massiva bombräder och det var jaktplanens jobb att skydda dessa bombplan. Flera legendariska modeller kom fram under denna tid. Den kanske mest kända är den brittiska modellen Supermarine Spitfire. Då tyskarna aldrig lyckades vinna luftherraväldet över Storbritannien blev deras tänkta invasion av landet aldrig av. I luftkriget, som kallas Slaget om Storbritannien, blev detta plan en avgörande faktor i förmågan att stå emot Tyskland. För den intresserade så gjordes en film, kallad Slaget om England, 1969, som på ett faktaenligt sätt skildrar just denna strid.

Efter andra världskriget så började utvecklingen av jetmotordrivna jaktflygplan ta fart på allvar. Bland de plan som kom till under denna period var det klassiska svenska Saab 29. Den kallades även ”Tunnan” på grund av sitt karaktäristiska utseende. Planet var en del av det svenska flygvapnet ända fram till 1972 och ansågs vara jämförbart i prestanda med stormakterna USA och Sovjets dito. Faktum är att Sverige var mycket framgångsrika under jetmotorperioden. På mitten av 50-talet kom Saab 35 Draken. Detta följdes av Viggen och Jas Gripen.

Flera noterbara stridsplan utvecklades av Natoländerna. I England så togs modellen Harrier fram. Detta plan kunde stå stilla i luften samt landa vertikalt. En av de mest kända jaktflygplansmodellerna kom från USA och hette Grumman F-14 Tomcat. Det användes mellan 1974–2006i USA och är det plan som Tom Cruise gjorde världskänt i filmen Top Gun 1986.