Blogg

Kända flygplansmodeller – del 1

Flygplan är något de flesta vet vad det är och antalet människor som aldrig flugit minskar radikalt. Idag är det inte längre få farligt dyrt att ta flyget då man ska resa någonstans istället för bil, buss eller tåg och det är bland de säkraste sätten att färdas. Dock är det inte riktigt lika många som har koll på olika typer av flygplan, men som med alltid annat finns här mer och mindre kända modeller och av olika anledningar. Får man frågan kan man säkert nämna någon typ av plan även om man inte är insatt, men det finns mycket spännande med flygplan. För det första är det otroligt att de överhuvudtaget kan flyga, att människor kan färdas så högt upp i luften med hjälp av vetenskap. Men vilka är då de mest kända modeller av plan?

Flygteknikens ansikten

Wright flygaren är ett biplans flygplan som designades och byggdes av pionjärerna inom flygning, bröderna Wright, frontfigurerna för flygteknikens historia. Dessa bröder var de som 1903 utförde världens första drivna flygtur över North Carolina, USA. Detta plan byggdes med hjälp av en gigantisk gran med en motor och andra delar som gjordes för hand. En tandad kedja med lånad design från cykeln användes för att ge kraft åt de två propellrarna. Willbur Wright låg på mage på den lägre vingen för att kunna flyga detta plan och styrde det med hjälp av en höft vagga som drog i kablar för att vrida vingarna. Ett sådant plan finns på National Air and Space museet i Washington DC, USA. Detta plan kunde endast flyga i ca: 48 kim/h och hade ett vingspann som sträckte sig över 12 meter till dess längd på 6,4 meter.

Rekordsnabbt

Ett annat känt plan som man förmodligen hört talas om även om man inte är så insatt är Concorde, ett 61.6 meter långt plan med ett vingspann på 25.6 meter. Detta plan kunde nå en hastighet av 2172 km/h, inte illa för ett plan som flögs för första gången i mars 1969 med hjälp av 4 Rolls Royce/SNECMA Olympus 593 och en besättning på 2 piloter och en flygtekniker. Detta plan ses av många som världens första överljudsplan vilket lät passagerare flyga över Atlanten på endast 3 ½ timme, dock sattes rekordet med detta plan 1996 på endast 2 timmar 52 minuter och 59 sekunder från London Heathrow till New York JFK. Concordplanet sattes i tjänst 1976 och fortsatte användas kommersiellt utan British Airways och Air France fram till 2003.

En tragedi

I juli år 2000 skedde det som inte får ske, Air France 4590 kraschade tragiskt nog och blev orsak till pensioneringen av dessa plan tre år senare då passagerarantalet minskades. Förtroendet för detta ikoniska flygplan minskades också trots att det gjordes ändringar för säkerheten. Det kända planet kännetecknar sig med sin spetsiga och justerbara nos vilket ger den optimala förutsättningar att nå aerodynamisk effektivitet under flygning och samtidigt ge flygteamet en fri utsikt under start och landning. Av de 20 plan som byggdes finns nu 18 kvar att beskåda på olika museer i England, Frankrike, USA och.