Blogg

Kända flygplansmodeller – del 2

Som när det gäller allting annat finns det flygplan som är mer och mindre kända, när man pratar tillexempel bilar är det vanligare att de som är lite mer ointresserade av ämnet ändå vet vad man menar om man säger tillexempel Volvo V70, en ganska så vanlig bil som rullar massor av exemplar på våra svenska vägar. Det är lite samma sak när det gäller lastbilar, men här kan vi för det mesta bara relatera till Volvo eller Scania, mer ingående på modeller är det inte många som har koll på. När det kommer till flygplan kanske det finns risk att någon vet vad ett MIG eller en Boeing är, men oftast inte mer än så. Dock så finns det en hel del modeller som gjort sig kända av olika anledningar.

Älskat av hela världen

Supermarine Spitfire är ett av de plan som fått mer uppmärksamhet än andra. Detta lite mer än 9 meter långa plan har ett vingspann på 11.2 meter och når hastigheter upp till hela 608 km/tim. Detta är ett av de mest universellt respekterade och älskade flygplanen i världen. RJ Mitchell designade detta plan för att möta de behov som RAF hade för ett nytt stridsplan, vilket blev detta som endast har ett enda säte och flög första gången den 5:e Mars 1936.

Englands beskyddare

Detta plan tillverkades i mycket större utsträckning än vad de tidigare brittiska planen hade gjorts och med sin ellipsformiga vingdesign är det mest känt för sin roll i slaget om England under andra världskriget, där hjälpte det till att säkra luftens överlägsenhet över England. Tack vare dessa insatser vann detta plan britternas hjärtan och blev älskat över hela världen av de piloter som flög det. Nu för tiden kan man finna de 44 kördugliga plan som finns kvar runt om i världen, ibland är de med på uppvisningar men det finns desto fler plan som inte är kördugliga och står på display lite här och var.

Världens största

Airbus A380 är ett annat plan som lyckats göra sig känt och har fått smeknamnet Superjumbo. Med sina 72.7 meter i längd och 79.75 meter vingspann är detta det största passagerarplan som finns i bruk i världen. Planet är byggt i två våningar och får plats med upp till 853 passagerare, ett imponerande antal för ett fordon som färdas genom luften. Tillverkaren Airbus är de som kan ta åt sig äran för designen på detta plan, vilket gjordes för att utmana Boeings monopol på marknaden när det kommer till stora plan.

Fortfarande i bruk

Tack vare den enorma storleken på komponenterna till detta plan, vilka inte tillverkas i samma land, fick man bygga specialdesignade skepp och nya vägar för att lyckas frakta dessa till Toulouse i Frankrike där man sätter ihop planet. Modellen innehåller högt innovativa passageraravsättningar och pilotteknologi som är baserad på den avancerade teknik man använder till militär flygkraft. 69 av dessa plan är fortfarande i bruk och det finns beställningar på fler plan vilka kostar $375 miljoner styck och används av flygbolag så som Singapore Airlines, Emirates, Lufthansa och Air France.