Blogg

Tips för långflygning

Tips för långflygning

Jag älskar att resa men själva flygresorna är mindre kul, speciellt om det är en långflygning.

På ett vis är långdistansflygningar fantastiska, eftersom de betyder att jag ska åka till någon fantastisk plats. Men tanken på att sitta fast i en trång flygplansstol i tio timmar lockar inte. En långdistansflygning är tuff om du frågar mig.

Planeringen börjar tidigt

Jag köper oftast sista minuten-biljetter hos billiga flygbolag. Det kan vara riskabelt, men det är ju livet i stort också. Jag försöker dock att undvika att tänka på hur eländigt det kommer att bli och intalar istället mig själv att det kommer bli bra, ser själva flygresan som en anledning att tagga ner eftersom man inte kan göra så mycket annat.

Jag ignorerar det faktum att jag sitter fast i ett litet säte utan plats för mina långa ben.

Så hur överlever jag egentligen en dag eller natt på ett plan? Svaret är, organisation och förberedelse. Jag vet att jag kommer att bli obekväm, uttråkad och instängd. Jag måste ha allt möjligt till hands för att inte känna så.

Undantaget var den gången jag flög till Island och planet var överbokat, då fick jag istället resa i förstaklass. Snacka om att jag njöt den resan, jag landade utvilad på Island, fatta! Utvilad och lite smålullig dessutom, efter all gratis champagne.

För mig så handlar en bekväm och smidigt långflygning mycket om förberedelser. Om man har tänkt igenom packning och en hel del annat så är det mindre risk för att man glömmer väsentliga saker eller liknande.

Minska flygstressen

Därför vill jag ge några tips på saker att tänka på som kan underlätta en långflygning:

Även om man för det mesta vill komma fram fort till slutdestinationen så kan det vara en idé att boka flyg med ett stopp någonstans på vägen. Oavsett om det är tre timmar eller ett dygn så är det bra för kroppen att man får röra lite på sig och få igång blodcirkulationen.

En annan grej som kan reducera stressen inför en flygning är att se till att boka in rätt antal baggage innan och betala för det, kostnaden blir alltid högre på flygplatsen. Att väga väskorna hemma är också en fördel så man kan ha chansen att ta bort eller kanske packa om mellan väskor. Ska man göra det på flygplatsen blir man garanterat stressad. En gång fick jag göra det och då hade jag en ettåring med, två incheckade bagage, en barnvagn och ett stort handbagage plus handväska. Och allt var för tungt, att stuva om allting med en ettåring som gärna ville springa omkring på en flygplats i rusningstid, det var en mardröm. Aldrig mer lovade jag mig då.

Dubbelkolla alltid så att du inte har saker i handbagaget som inte är tillåtna, förpacka vätska och krämer i små plastpåsar redan innan.

Det händer ju att flygplatser är utspridda på flera terminaler som tar lång tid att ta sig emellan, därför kan det vara bra att kolla innan varifrån flyget går. Och kolla även så att det inte är några förseningar.

Ett tips jag fått av flygplatspersonal är att intr droppa väskorna för tidigt. Gör man det så är det de som lastas först och sedan också kommer sist på bagagebandet vid ankomst.

Gångstolar
Gångstolar

Underhållning ombord

Kolla upp med flygbolaget innan om de erbjuder wifi-uppkoppling. Fler och fler flygbolag erbjuder det gör de det så ökar möjligheterna till underhållning enormt.

Sist jag flög till New York så erbjöds wifi mot en rimlig kostnad. Så istället för att bara förlita mig till flygbolagets filmutbud så kunde jag fortsätta de spel jag påbörjat på olika spelsidor som kwiss och pokerstarscasino.

Men inte nog med det, jag kunde även hålla kontakten med vänner och familj och framförallt de jag skulle åka till. All planering blev liksom mycket enklare när man kunde hålla direktkontakt även i luften.

Descinficera facken vid sätet, det finns till och med de som lägger blöjor och liknande där.

Använd kompressionstrumpor och breda skor eftersom ben och fötter lätt sväller under en flygning, att ta aspirin innan och att inte korsa benen, men gärna promenera i gången lite, är också saker som hjälper.

Det är en fördel att bära bekväma kläder med stretch och att klä sig i lager för att kunna reglera temperaturförändringar. Bär inga smycken eftersom du förmodligen ändå måste ta bort dem vid säkerhetskontrollen. Undvik flipflops eftersom de inte skyddar något mot de smutsiga flygplatsgolven.

Gångstolar är de varmaste och fönsterplatser de bästa om man vill sova. Om du vill av planet fort så är det en fördel att sitta långt fram, det är även mindre turbulens där.

Ett sista tips är att ta screenshot av din biljett eller bokningsnummer eller liknande, om oturen skulle vara framme så att telefonen inte kopplar upp mot nätet eller så.