Blogg

Vad äter man i Japan

Vi är nog många som förknippar Japan med sushi när vi tänker på japansk mat och det stämmer ju såklart. Maträtten sushi är nog det mest kända ur det japanska köket och det är älskat över hela världen. Den giftiga fisken blåsfisk är en annan typiskt japansk delikatess som man kanske också förknippar med Japan. Den är inte alltför vanlig i våra västerländska kök, men förekommer relativt ofta i Japan. Men det japanska köket är så mycket mer än sushi och blåsfisk och vi gör en djupdykning i de typiskt japanska råvarorna och rätterna.

Soppa, te och olika smårätter

Maten i japan är ofta kall på sommaren och det innebär också att de flesta råvarorna ofta är råa medan soppor som också är mycket populära brukar vara varma. På vintern serveras oftare varm mat än kall och man äter oftast maten med pinnar. Vanliga smaksättningar till den japanska maten är ingefära, soja och wasabi. Uppläggningen är mycket viktig och man lägger ner mycket tid på den, skålar i form av snäckor och blad är populära och det är viktigt att det ska se fint och inbjudande ut. En japansk måltid är oftast indelad i 3 stycken olika delar och man börjar oftast med en tallrik rå fisk, sashimi eller med en skål soppa. Själva huvudmålet består av många olika små rätter ofta med fisk, skaldjur, fågel eller kött och ris. Man avslutar sedan middagen med soppa och lite grönt te.

Inspiration ifrån omvärlden

Kina och Japan

Det japanska köket har fått mycket inspiration ifrån grannlandet Kina. Att äta med pinnar är ursprungligen något som kommer från Kina, likaså basingredienserna bönpasta, soja, te och även ris. Dessa råvaror används dagligen numera i Japan.  Under 1500 talet fick Japan även inspiration ifrån Portugal och den friterade rätten tempura som ofta innebär att fisk, räkor eller svamp friteras kommer ifrån de ditresta portugiserna. Under 1600 talet och framåt isolerade sig Japan ifrån omvärlden och det innebar att matkulturen förstärktes av de speciella japanska dragen.

Kända rätter i Japan

Det kanske inte är helt givet, men Japansk Curry är en av de mest populära rätterna i Japan. Curryn kom till Japan under 1900 talet och blev snabbt populär, den japanska curryn är dock anpassad och inspirerad av japanska smaker och består bland annat av potatis, currybuljong och haricot verts och räknas som husmanskost i Japan. En annan klassisk och känd rätt i Japan är Ramen. Ramen är nudlar i buljong, fisk eller kyckling, grönsaker och ofta ett soyamarinerat ägg. Det finns många olika sorters varianter på ramen nudlar och de är ett nöje att smaka sig igenom de olika sopporna. Okonomiyaki är en rätt främst populär i västra delen av Japan och liknar en platt pannkaka eller brödbit med diverse olika ingredienser på. Vanligt är att man får ost, kött, wasabi eller olika grönsaker. Det finns i mängder av olika varianter och kommer även ibland med Sobanudlar. Det japanska köket är hälsosamt och har man inte turen att få resa till Japan finns det japanska köket hemma i Sverige också och det är väl nästan samma sak.