Blogg

Världens bästa piloter – del 2

Vilket hjältedåd man ska klassa som det bästa är inte det lättaste, alla som har lyckats se till så passagerare överlever en krasch eller lyckats avvärja katastrofer kan klassas som väldigt bra piloter. När det istället kommer till akrobatik blir det svårare, det finns många som på någon nivå gjort enastående konster med eller på ett flygplan. Här beror det helt på vilken tidpunkt i utvecklingen man pratar om, till en början var det imponerande att bara göra en looping men vart eftersom tekniken utvecklades så fortsatte kraven på vad man klassade som bra höjas. Men en av de man kan klassa som bäst när John Mohr som flög sitt 220 hp Stearman.

Risktagare

Denne man var den akt som alla andra flyg artister kom för att titta på, oavsett om de pysslade med annat eller inte. Detta var på grund av det 220 hp Stearman som har otroligt dålig kraft när det kommer till att utföra någon form av akrobatik i luften, dessutom är det inte alls gjort för att utföras på låg höjd. Men ändå fanns John Mohr där, en man som drog vertikalt till en minimal vertikal linje. Tvekandes till sista sekund innan den stund då planet ser ut att dras bakåt mot en säker och väldigt publik död, noggrant svänger runt i noll fart och bara hänger där ett par hundra meter från marken. Varje åskådare som hade lite kunskap om det hela var säkra på att de skulle få se ett eldklot, men på något sätt styrde han varje gång runt planet med finess för att trotsa gravitationen. Detta gör honom helt klart till en outmanad kung av energimanipulering och hans show är helt klart de mest uppenbara visningen av pilotskicklighet vart som helst i luftshows kretsen. Både andra piloter och åskådare blev vettskrämda av hans shower, ett säkert tecken på en otroligt duktig pilot.

Ledarnas ledare

Det är svårt att avgöra vem som inom stridsflyg är den allra bästa, bara vilket område man ska börja kika på är svårt att avgöra. Kollar man på flest vinster under ett och samma uppdrag blir det för USA David McCampbell i sitt USN F6F, är det flest bilder per dag som gäller så är det major Emil Lang, Luftwaffe, JG 54 18. Ja det är en omöjlighet att avgöra med tanke på att man måste titta på så många olika områden, dessutom blev många piloters karriärer korta eftersom det är just strid det handlar om så det går inte att avgöra vem som var bäst. Men den bästa moderna slagledaren går däremot att utse, frågar man runt så kommer de flesta nämna general Robin Olds som under Vietnamkriget skaffade sig en nästan mytisk status som wing-commander. Istället för att skicka ut sina män på uppdrag så följde han med och ledde dem, en man vars ledarskap var och fortfarande är legendariskt. Statusen han skaffade sig syntes som bäst efter hans död, de flög i ”saknad-man” formering över US Air Force Academy under begravningen, men när wingman skulle lägga sig i täten och signalera att en av deras egna var borta så gjordes inte detta, istället lade sig ledningen första för att signalera att Olds var ledaren.