Blogg

Världens bästa piloter

Flygplans modellerna som funnits genom tiderna är många, även om flygtekniken inte funnits så jätte länge om man ser bakåt historiskt sett så har man lyckats ta fram många olika plan. När det väl satte igång på allvar så utvecklades planen hela tiden för att bli bättre och snabbare, till en början var det bara flygplan byggda för en eller två personer som skapades. På den tiden handlade det mer om att kunna ta sig upp i luften och flyga överhuvudtaget, man blev mer och mer hungrig på hur långt man kunde förflytta sig på kort tid. Men det var inte bara flygplanen som var tvungna att hålla måttet, förr fanns inte utbildningar för piloterna som körde dem utan då handlade det mest om att lära sig samtidigt som planen byggdes. Dock kunde man inte vara helt katastrofal om man ville kontrollera ett flygplan, en pilot behöver ha ett bra psyke och inte få panik om något skulle gå fel.

Svåra definitioner

Inom alla områden där det behövs någon som är extra skicklig på något kommer det förr eller senare dyka upp en extraordinär person, någon som kan knäppa de andra lite på näsan och visa sig duktig. Talangfulla människor finns självklart inom flygningen också, men vem som egentligen är den bästa piloten genom tiderna är det svårt att avgöra. Det är inte lätt att avgöra vem som är den bästa piloten idag överhuvudtaget, hur man ens ska kunna avgöra vad som krävs för att kalla någon bäst? Vilken typ av pilot man är avgör också vad som definierar det, sedan är frågan vilket plan man flyger. En pilot som flyger charterresenärer har inte riktigt samma kriterier som en stridspilot, båda måste visserligen gå genom tester och utbildningar men i slutändan så är det två helt skilda roller de har.

Brinnande fara

I kommersiella flygningar blir det svårt att prata om bara en enda pilot, här jobbar man i team och det är alltså ett helt team man får ta sig en titt på. United 232 flögs av Kapten Alfred C. Haynes, Dennis E. Fitch, förste officier William Records och andre officier Dudley Dvorak. Dessa namn låter förmodligen inte alls så speciellt bekanta, scenariot däremot, en DC-10 som slår ner i Sioux City´s landningsbana och slår ut i lågor. Det är mer troligt att denna  händelse som inträffade 1989 väcker ett minne, men det var teamet ombord som utförde otroliga handlingar.

Nytänkande räddning

Ett turbinhjul i mittenmotorn exploderade i ett moln av granatsplitter som förutom att förvandla svansen till schweizisk ost, även skadade hydraulikledningarna till kontrollsystemet så all form av aerodynamisk styrning var borta. Finch fick placera sig på golvet mellan de båda piloterna med ventiler i båda händerna mellan honom och kapten Haynes. På något sätt tog de sig till flygplatsen och la sig i rätt läge, men farten saktades inte ner tillräckligt, tragiskt nog ledde denna händelse till 111 döda passagerare, men samtidigt lyckades man rädda 185 liv som borde ha mött en säker död. Tack vare dessa mäns förmåga att tänka helt utanför gränserna så kan de klassas som de bästa.